Nincs lehetetlen!.... Leander és citrom kinti teleltetése - gyakrolati útmutató

A leander téli takaróját készítő videóm (itt találod.) után özönlöttek a kérdések és a vélemények. Sokan egyszerűen lehetetlennek minősítették, hogy ne kelljen behurcolni a mediterrán növényeket télen. Biztosan elfagy. Kamu az egész. Megnézném tavasszal!
Hát most megmutatom.
Így néz ki becsomagolva.

Így pedig kibontva.

Elég élőnek tűnik, nem?
Igen, ez egy olajfa. Mondhatjátok, hogy az azért jobban bírja a hideget. Igaz. De van ilyen citromfa is.

(Köré építve itt még látszik a téli takarás fa kerete. Erről rövidesen szó lesz!)

Belátom, hogy ez egy kicsit viseletes lett tavaszra. Ennek oka a néhány decemberi meleg, napsütéses nap után jövő hirtelen lehűlés. Megmetszettük....

 ...és egy kis tápanyaggal ilyen lett egy hónap múlva.

Lássuk mit is kell tennünk,ha így szeretnénk teleltetni a növényeinket. A hőmérséklet csökkenésével készül a réteges takarás. Mert náluk is fontos a réteges öltözködés.

0.fázis, +10 fok
Ideális esetben ezeket a növényeket napos, huzatmentes helyre ültetjük. Erre lesz szükség most is. Ha nincs kiültetve, csak dézsában szeretnénk megoldani a takarást, akkor tegyük őket egy kupacba. Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy a legnagyobb köré behuzigáljuk a többit.

1.fázis, +5 fok
Ha még emelhető súlyú a dézsa, akkor tegyünk alá egy 5 cm vastag hungarocell darabot. Ha görgős tartón van, akkor az alá szabjuk be!
A citromot ilyenkor fagyvédelmi fóliával (vlies) be kell bugyolálni. Csak lazán, ne csináljunk belőle kötözött sonkát. A beszorított levegő szigetel, nem a szorosan rátekert sok réteg.

2.fázis, 0 fok
A citromot tekerjük körbe buborékfóliával. Az edényt is, ha dézsás.
(A leanderen az atkák és pajzstetvek már szidják a felmenőinket.)

3.fázis, az első reggel, amikor deres a fű
A citrom köré készítsük el a fa keretet és tekerjük be fóliával. Nem kell átlátszónak lenni, de fekete sem lehet!!! De maradhatunk a buborékfóliánál is. Előtte öntözzük meg a növényt és úgy tekercseljünk, hogy maradjon egy kis rész, ahol a fóliát kicsit szétfeszítve, be tudunk majd nyúlni ellenőrizni, hogy kiszáradt-e a föld? Mert bizony lesz, hogy öntözni kell. Kb 5-6 hetente, de akkor is. A kiültetetteket is ilyenkor locsoljuk meg.
A keretet úgy kell megépíteni, hogy olyan távol tartsa a fóliát a növénytől, hogy annak egy levele sem érhet hozzá. (ld. a fenti citromfa fotón) Ami hozzáér, az biztosan megfagy!
A szabadföldiek tövéhez kupacoljunk szalmát, száraz levelet vagy akár mulcsot. Ez utóbbit legfeljebb tavasszal felhasználjuk a kert többi részében.

4.fázis, -5 fok
A leander kártevői kinyiffantak. Lehet takarni. Ha előbb tesszük, akkor a fólia alatt nagy bulit tudnak csinálni. Pláne az atkák.
Mehet a leanderre, olajfára és a kenderpálmára a fagyvédelmi fólia. Tudom, a kenderpálma -15 fokig fagytűrő. Oké. De én nem megyek ki -10 foknál fóliával bíbelődni. Ez van.

5.fázis, -7 fok
Jöhet ezekre is a buborékfólia. És ilyenkor szoktuk megépíteni a fa kereteket is, annak fóliázásával együtt. Viszont mindig kell hagyni légrést a takarásban. Alul kicsit, fent nagyobbat. A pangó,majd lecsapódó pára megfagyása a legnagyobb veszély. Egy teljesen becsomagolt növény ha rásüt délután a nap, akár mínusz pár fokban képes megfagyni.

+1
Napsütéses, fagymentes nappalokon kicsit nyissuk ki a takarásokat. Elég egy kis, lehajtható ablakot vágni a fólián. Benyúlva ezen meglepő, hogy milyen meleg van bent!

Ha bármilyen felmerülő kérdésetek van, szívesen válaszolok.
Végül pedig néhány bizonyíték, hogy igen, lehet mediterrán növényeket kint teleltetni Magyarországon!