Nem is hinnéd mit kell most tenned a szép kertért   2.rész

Körülnézve most a teraszon/balkonon még erejük teljében vannak azok a hálás muskátlik, amiket olyan gondosan öntöztünk, tápoldatoztunk egész nyáron. De tegye fel a kezét, ki tudja az összes muskátliját hűvös, száraz, világos helyen teleltetni?
Hát én sem. (Arról majd külön írok, hogy milyen más módon lehet teleltetni, de azért annak még nagyon nincs itt az ideje.)
És ki tud egy balkonládányi dugványnak helyet szorítani? Azt már ugye többen.
Most van ideje a megerősödött muskátli töveink megfiatalításának, ezáltal lesz egy nagy halom dugványnak valónk, amiknek még a tél beállta előtt pont lesz elég ideje begyökeresedni és így jövő tavasszal máris szép tő muskátlikat csodálhatunk. Ezek a fiatal tövek sokkal előbb borulnak virágba tavasszal, mint a visszavágással megfiatalított, de idős társaik. Hiába no, az ifjúság lendülete ugye.


Nézzük mire kell odafigyelni?

* Beteg növényről ne szedjünk sosem dugványnak való hajtást, mert abból aligha lesz egészséges növény!

* A dugványnak való hajtásvég legalább 10 cm hosszú. Persze ha az öreg tőről ennél hosszabbat kell eltávolítani, az sem gond. Törjük ki nyugodtan róla a felesleget és azokat kurtítsuk vissza annyira, hogy a fejdugványnak szánt darab alját kb 3-4 cm mélyre be tudjuk dugni az ültető közegbe. Ne legyen túl hosszú szárrész az első levélig, de ne is érjen le a levél egyike sem a folyton nedves talajra, mert berohadhat.


* A felső 2-3 levelet szabad csak rajta hagyni, hiszen a növénynek az energiáit a gyökérképzésre kell fordítania, nem a levelek eltartására. Pont ezért a virágot és a bimbós részeket is törjük ki. A gyökerek a földbe kerülő levél ízesüléseknél, azok aljánál képződnek, ezért a legalsó ilyen alatt még legyen egy fél centis szárdarabka.


* A gyökeresedéshez sok pára kell. Ezt a legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, hogy egy átlátszó műanyag zacskót borítunk az edényre, a cserépnél fixálva azt, hogy az első szél ne vigye le. Ez csak az első 3 héten szükséges, amíg a gyökeresedés folyamata igazán beindul.


* Ne tegyük tűző napra, de mélyárnyékba se! Egy keleti benapozottságú hely pont jó számára.

* Használjunk virágföld-homok keveréket.

* Jó szolgálatot tehet a gyökereztető hormon por is, melybe ha belemártjuk a dugványok földbe kerülő részét, biztosabb eredményt érhetünk el. Ez ügyben sokan esküsznek a fahéjra is, amit bevallom még sohasem próbáltam ki, de ha valaki megteszi, akkor írja meg nekem is a hatásfokáról a tapasztalatait, mert őszintén érdekel.


Szóval nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik, bár a lezacskózott edény valóban nem annyira szép látvány azon a néhány héten, de a cél érdekében...

Ha mégis elakadnál, akkor írd meg felmerülő kérdésedet a cikk Facebook posztja alá és szívesen segítek megoldani a felmerülő problémát.


Nemsokára folytatom a szeptemberi teendők sorát az évelő dísznövények kínálta lehetőségekkel.
Kövesd a Facebook oldalunkat és rögtön értesülhetsz róla!

Addig is kertészkedésbarát szép időt kívánok mindannyiunknak!