Nem is hinnéd mit kell most tenned a szép kertért 3.rész

Tavasszal el volt ájulva mindenki a pünkösdirózsádól? A barátnődnél olyan színű íriszt láttál, amilyen neked nincs?
Jelentem eljött az ideje a csereberének. Most időszerű ezek tőosztása. Ezzel jót teszünk a nálunk maradó növénynek is, hiszen megfiatalodik.

Amire figyeljünk:

* Virágzó évelőt ne bolygassunk! Most a tavasszal, illetve nyár elején virágzók vannak soron.

* Szedjük ki az egész növényt, ne csak ásóval kanyarítsunk belőle! (Bár ha valaki megpróbál egy tizen-huszonéves peónia bokrot kiszedni, az azt hiszem sűrűn fogja emlegetni nem csak nőrokonaimat, de az egész családfámat.)

* A gyökerek sérülését azzal előzhetjük meg, ha gondosan körül ássuk a növényt és utána alányúlva fordítjuk ki a földből. Sajnos minél nagyobb, annál nagyobb várárok készül, de nincs mit tenni.

* A beteg vagy elszáradt részeket szedjük ki a tőből!

* A lombozatot vágjuk vissza 10-15 cm-esre.

* Csak olyan tő alkalmas az ültetésre, amin legalább egy rügy található. Őszi tőosztás esetén ez maga a visszavágott hajtás, zöld rész.

* A beeredés annál biztosabb, minél több vizet és tápanyagot tud felvenni a növényünk. Ezt a vékony gyökerek biztosítják. A vastagabbaknak inkább tartó szerepük van, így azokat nyugodtan kurtítsuk vissza. Rizómásokra is igaz, mint például a nőszirom, hogy gyorsabb az eredés egy kisebb "krumplival", de sok gyökérrel, mint egy gigantikus rizóma darabbal, amin alig van pár szál gyökérzet.

* Nem csak az leválasztott új növény alá tegyünk tápanyagot, hanem a visszaültetett, megfiatalított anyatő is meghálálja a tápanyag utánpótlást. Tehát trágyát az ültetőgödörbe! Arra viszont vigyázzunk, hogy arra egy vékony földréteg is kerüljön, nehogy megperzselje a frissen hajtó új gyökereket.

* Olyan helyre ültessük az új tövet, amilyen helyen az anyatő jól érezte magát. Elvégre azért kértünk belőle, mert ott úgy megtetszett.

* Az ültetés mélysége csak egy kicsit legyen mélyebb, mint az eddigi állapotában volt.

* Ne feledkezzünk meg az alapos beöntözésről!

Persze ahány évelő, annyi sajátosság, de a fentieket betartva nehéz rosszul csinálni.
Ha mégis elakadnál, akkor írd meg felmerülő kérdésedet a cikk Facebook posztja alá és szívesen segítek megoldani a felmerülő problémát.

Kertészkedésbarát szép időt kívánok mindannyiunknak!