Nem is hinnéd mit kell most tenned a szép kertért    1.rész

Gyülekeznek a fecskék, vacak ízű a dinnye, már megint a tankönyvek bekötésével bíbelődöm. Ezek egyenként is rádöbbentenek, hogy itt van az ősz. Itt van újra. És igen, szép lesz, mint mindig a színeivel.
De mielőtt belefeledkeznénk, gondoljunk arra is, hogy jövő tavasszal újra szeretnénk azt a virágözönt, amit idén, szorgos tápoldatozással és öntözéssel elértünk. Igen ám, de ezért most kell tennünk. Bizony. Most.
Kezdjük mindjárt a kora tavaszi virágok elültetésével.


Lépten-nyomon kínálni kezdték az üzletek a tavasszal virágzó hagymás növények hagymáit. Tulipánok, nárciszok, jácintok, krókuszok, gyöngyikék kelletik magukat a csomagolások fotóink. Vásároljunk belőle bátran!
A magam részéről inkább még a kellemes hőmérsékletű vénasszonyok nyara......frászkarikát, az indián nyár ideje alatt szeretem elültetni őket. Ez ugyan nálam azzal jár, hogy a sokszor még erejük teljében lévő egynyáriakat szedem ki, de valamit valamiért. Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem azonos ágyásba kell tennie velük, az igazán örülhet.
Ezeknek a virágoknak alapvető szükséglete az, hogy hideg érje őket, a virágrügyek ennek hatására differenciálódnak bennük. Ha ez elmarad, akkor lőttek a tavaszi virágzásnak. Például így járhat az, aki pár hagymát a karácsonyi asztalra, bent gyökereztetve szeretne virágba borítani és addig fagymentes helyen tárolja.


Az se keseredjen el, akinek nincsen kertje, mert egy nagyobb cserép vagy balkonláda is jó szolgálatot tehet most. Az ún. lasagna módszerrel, több rétegben viszonylag sok hagymát tehetünk kis helyre is. A lényeg, hogy legalulra kerüljenek a legnagyobb hagymák és felülre a legkisebbek.


A hagymák ültetése nem ördöngősség. Néhány szabályt kell hozzá betartani:

*A vásárolt hagymákat ne tároljuk sokáig. Ha megvettük mehet is a földbe. Ha meg szeretnénk várni vele, amíg összevadásszuk az össze áhított színt, akkor az ültetésig tartsuk száraz helyen.
* tavaszi hagymást csak napos, szélvédett helyre, laza talajba ültessük (különben nagyon későn bont virágot és az is satnya lesz),
* pangó vizes területre ne rakjuk, mert kirohad,
* a puha vagy sérült hagyma a kukába való,
* mindig a csúcsos rész legyen felül,
* kétszer-háromszor olyan mélyre tegyük, mint a mérete (bőven elég a nikkelezett szemmérték, nehogy előkerüljenek a mérőszalagok!)
*az összes, kertész számára fontos tudnivaló megtalálható a csomagoláson: ültetési mélység és távolság, a virág színe, magassága és virágzási ideje, ezek figyelembe vételével tervezhetjük meg, hogy az ágyásban mikor, milyen szín és forma virágozzon anélkül, hogy kitakarnák egymást,
* ha már fagyott a föld, elkéstünk.
* Ha a hőmérséklet tartósan -5 fok alá esik, akkor a konténeres beültetésinket takarni kell. Nem csak felülről, hanem oldalról és alulról is.


Aki kevésbé fázós, hagyhatja még októberre is akár a tavaszi hagymások ültetését, aminek az az előnye, hogy azok a jószágok, amik előszeretettel ízlelgetik ezeket (pocok, vakond, stb.) már elvackolnak és kevesebb eséllyel dézsmálják meg a tulipán hagymákat.


Ha ezeket az alapelveket betartod, akkor már el sem lehet rontani.
Vagy legalábbis nem nagyon.


Ha mégis elakadnál, akkor írd meg felmerülő kérdésedet a cikk Facebook posztja alá és szívesen segítek megoldani a felmerülő problémát.


Nemsokára folytatom a szeptemberi teendők sorát a muskátli körüli tennivalókkal.
Kövesd a Facebook oldalunkat és rögtön értesülhetsz róla!

Addig is kertészkedésbarát szép időt kívánok mindannyiunknak!