Így ültesd ki a karácsonyfádat! - Gyakorlati útmutató képekkel

Karácsony előtt buzdítottam mindenkit, hogy élő fenyőt vegyen karácsonyfának. Kaptam érte hideget-meleget.

Most viszont eljött az ideje, hogy arról is beszéljünk, hogy miként kell kiültetni a gyökeres karácsonyfákat?

Ennyit nő egy év alatt. Így keress neki helyet!
Ennyit nő egy év alatt. Így keress neki helyet!

Az előkészületek

Kezdjük azzal, hogy elmormolunk egy imát, varázsigét, mantrát, ki-ki meggyőződése és világnézete szerint, hogy a gyökeres karácsonyfánk gyökérzete olyan állapotban van, hogy érdemes a kiültetésre.

Ha konténeres fenyőt vásároltunk, amit évek óta abban az edényben neveltek, akkor jó eséllyel indulunk. Ha földlabdásat, amit a télen szedtek ki szabadföldből, akkor bízzunk benne, hogy sok hajszálgyökérrel együtt tették! Ez is többnyire így szokott lenni, ha megbízható faiskolától vásároltunk, de megesik néha.... De most nem ez lesz és kész! Nem engedtük meg! Ez a fenyő élni fog!

Ekkora is ültethető. A tiéd is sikerülni fog!
Ekkora is ültethető. A tiéd is sikerülni fog!

Tudom, hogy nem éppen időben szólok, de a fenyőknek van egy olyan szokásuk, hogy ha hirtelen hőmérsékletváltozás éri őket, akkor hajlamosak hullatni a levelüket. Ha hirtelen bekerült a fagypont közeli hőmérsékletről a 20-on fokos lakásba, akkor bizony ez lehet tünet. De ez ne szegje kedvünket! Életben fog ez maradniiiiiii!

Mivel most már tudod, hogy nem komálja csóri fenyő a gyors változásokat, így most ne lökjük már ki a mínuszokba! Folyamatos hideghez szoktatással lehet a legjobb eredményt elérni a szabadföldi eredésben. Elsőként 15-16°C-on tartsuk kb. egy hétig, lehetőleg nem túl sötét helyiségben. Tudom, vicces vagyok, rendszerint egy talpalattnyi hely sincs, mert ahol van, ott figyelnek a leanderek ilyenkor. A következő lépés hidegebb helyen, 5-6°C-on "edzeni" a fenyőket.

De ha annyit megteszel, hogy nem mindjárt kiülteted, hanem legalább a sötét garázsba kirakod most pár napra egy kicsit beöntözve, akkor sokat tettél a siker érdekében. Egyébként pedig pár nap elteltével ültessük ki a szabadba, ha utána hidegebb, fagyos időt prognosztizál a meteorológia. Jobb egy rövidebb szoktatás, mint a jeges, fagyott föld! Nekünk is! Neki is. Hidd el!

Ennél többet nem kell bányászkodni.
Ennél többet nem kell bányászkodni.

Az ásás

Az ültetőgödröt praktikus a fa megvásárlásakor már kiásni. (Tudom, az ángyom kínja, hogy csak most mondom.) Egyrészt, mert ünnepek előtt még valahogy jobban megy a mozgás, másrészt kisebb eséllyel van átfagyva a föld. Ha akkor kiásod és fóliával letakarod, akkor kiültetéskor előnyben leszel. Na, az nem most van. Sebaj, akkor is elültetjük most már!

Ha kitaláltad, hogy hol legyen, ami valljuk be nem kis mutatvány, tekintve, hogy idővel elég nagyra nő, akkor áss neki ültetőgödröt. Nem kell túlzásba vinni. Ez nem gyümölcsfa, így a 1mx1mx1m-től megmenekültél. (Ugye nem ásás után olvasod ezt?)

A fenyőfélék gyökereinek java nem megy egy méternél mélyebb talajrészbe, így nem kell mélyen talajt lazítani neki. A földlabdánál körben minimum 20 centivel legyen nagyobb a gödör és olyan mély, hogy amikor betemeted, akkor ne legyenek túl magasan a felső gyökerek.

1.túl magas 2.túl mély 3. tökéletes
1.túl magas 2.túl mély 3. tökéletes

A vastagabb gyökereket, amiken alig van hajszálgyökér nyugodtan vissza is vághatod. Azoknak tartó szerepük van, az eredéshez nem kellenek.

Ez is él, pedig a vastag gyökerei nincsenek a földben.
Ez is él, pedig a vastag gyökerei nincsenek a földben.

Később majd növeszt magának olyat, most a vizet és a tápanyagot kell felvennie az életben maradáshoz. A vágási felületeket mártsd gyökereztető hormonporba! Nem varászszer, de sokat segít. Olyan helyen tudsz vásárolni, ahol növényvédő szereket is árulnak.

Betemetés

Pár hiba még előfordulhat, de te profi vagy, nem rakod be sem ferdén, sem levegő nem marad a gyökereknél. Itt látod, hogy lehet elhibázni. Az utolsó a tökéletes.

Öntözés

Miután betemetted, alaposan öntözd be! A fagynak erős szárító hatása van, legalább olyan gyorsan kiszárad a fa, mint kánikulában, ha a hajszálgyökerek nem érnek nedves földhöz. Iszapold be alaposan, ne sajnáld!

A tél folyamán amikor fagymenetes az idő, nézz rá a fenyőre és ha szükséges (az lesz), öntözd meg! A fenyők télen sem állnak le, nem alszanak.

Nem ördöngősség, láss neki bátran!

Ha kedved van, akkor mutasd meg az eredményt a Facebook oldalunkon!