Így foglaljuk le az unatkozó gyereket a nyári szünetben!

Alaposan benne vagyunk a nyári szünetben. Lássuk, mivel köthetőek le a gyerekek (gumipókkal -sicc!) annyi időre, hogy a szülő is el tudja látni az aktuális, aznapi feladatait. :) A magam részéről majd minden nap van néhány perc, amikor úgy érzem, hogy legyűr a vakáció. Amikor a kisiskolás és ovis korú gyerekek otthon vannak és nem nyakig a Balaton vizében, akkor pár nap után elég nehéz megoldani, hogy részint mindenki életben maradjon és a hatalmi villongások is az elviselhető szinten maradjanak, ami a szülők ingerküszöbét illeti, részint pedig az uuuuunatkozooooom faktor is visszaszoruljon. Ugye, ismerős a helyzet?!
Viszont van 3 sőt most már +1 bevált foglalatosság, ami mindig bejön. Na, jó, nem mindig, de azt a néhány esetet fagyizással át lehet hidalni.

1.

JÉGFARAGÁS ÉS FESTÉS


Többféle módszert szoktam rotálni. Ezeket inkább már nagyobb ovisoknak , de még inkább kisiskolásoknak ajánlanám. Az egyik, hogy egy nagy tálba beleteszek mindenféle kincset. Praktikusan olyan műanyag mütyűröket, amit nem sajnálunk, mert a gyerek sem fogja. Erre tökéletes a rég elfelejtett Kinder tojásos játékok kupaca. Felöntöm vízzel és mehet a fagyasztóba. Amikor megfagy, a gyerekek körbeülik és indulhat az ásatás! Erre egy kimustrált csavarhúzó pont megfelel, ha nincs otthon műanyag véső. (Tudjátok, amit a hasonló, gipsz archeológiai játékokhoz adnak.) Ha van elég fagyasztó kapacitás, akkor érdemes minden gyereknek külön jégtömböt csinálni a balesetek elkerülése végett.

Ha lufikba tesszük a kis játékokat és azt töltjük fel vízzel, akkor kész a dínó tojás vagy szörny tojás.
Egy dologra figyeljetek oda! Ezek a kis műanyagok szeretnek vagy felúszni a víz tetejére fagyás előtt vagy lesüllyedni. Mondanom nem kell,hogy vagy egyik vagy másik, véletlenül sem vegyesen (köszi Murphy), ezért mielőtt jéggé válna érdemes kásás állapotban párszor megkeverni, hogy egyenletesebben oszoljanak el benne a tárgyak. Miért kell ez? Mert a gyerek nem hülye. Nem fogja sokáig farigcsálni a tömböt, ha megfordítja és pár pöccintéssel már kint is vannak a Lego emberek. Szóval, ha nem 3 perc csendet akarsz, akkor kavarj!

Ha nincs annyi hely a mélyhűtőben, hogy ilyen nagy darabokat bele tegyél, akkor jöhet a jégfestés. Ezt a legkisebbek is élvezni fogják. Jégkocka tartó, pár csepp ételfesték, bele egy kávékeverő pálca és a fagyott kockákkal lehet pingálni.

Ne legyenek illúzióid, a gyerek elsősorban magát fogja vele pingálni a nyári melegben. Előfordulhat, hogy nem minden ételfesték szeret majd este távozni a bőrfelületről, de idővel lekopik. Vagy elfedi valami más.

2.

TENGERI KINCSEK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA


Tegye fel a kezét, kinél van egy vödör kagyló, csiga, kavics a tavalyi nyaralásból? Semmi? Az kizárt. Egy meglapuló jégkrémes doboznyit szerintem minden kisgyerekes háztartásban elő lehet bányászni.
Ideje elhasználni, mégpedig úgy, hogy megmaradjanak a kincsek.

Gyakorlatilag bármire rá ragaszthatjuk őket.

Régi kaspóra, virágládára, de akár konzervdobozra is. Nekem legjobban a csemperagasztó vált be. Nem forró, mint a ragasztópisztoly, nem köt azonnal a kézre és a gyerekek is elboldogulnak vele. Egy kis felületre rágyurmázzák és már nyomkodható is bele a sok tengeri herkentyű. Ha fagyálló ragasztót veszünk, akkor kint maradhat a teraszon télen is.

Készíthetünk belőle szélcsengőt is. Ehhez egy kicsit több ügyesség kell, mert a kagylók héja szeret elrepedni fúráskor. Ezért jobb, ha inkább reszeljük a kidomborodó részeken és így lyukasztjuk át. Legalábbis a vékonyabbaknál ez a módszer gyorsabb és biztosabb.

3.

KAVICSOZÁS


A gyűjtött kavicsokból ragaszthatunk képet is. Ehhez leginkább szilikon ragasztót ajánlok. Kapható már extra erős, tubusos kivitelben is.
De a kavicsokkal sokkal nagyobb móka, (pláne, hogy jóval tovább tart) ha festjük őket. A mesterek ilyet is kisujjból tudnak.

Oké, ezt tényleg nehéz megugrani. De ilyen cuki epreket, kaktuszokat vagy dinnyéket nem nehéz csinálni.

Ha pedig olyan gyerek jutott nektek is, amelyik nem szereti, hogy festékes a keze....nos, egy arcot ő is tud belőle kreálni. Aztán, ha már úgyis kéznél van a tubusos szilikon, csinálhattok belőle mécses tartót.

A nagyobbak (és türelmesebbek) aprólékosabb mintákat vagy kavics mandalákat is pingálhatnak.

Ebbe talán még ti is szívesen beszálltok, hogy elöntsön a zen. Rendben, július végén azért ahhoz lehet, hogy több kell.
Aki pedig azt állítja, hogy a festett kavicsból nem lehet olyat készíteni, amit szívesen kitenne a lakásban, annak mutatom ezeket.

Egy kis festő maszkoló szalag, némi festék, majd fém színű lakk filc és tadaaaam! Ugye, hogy ugye?!

+1

MINIKERT ÉPÍTÉS


Mióta hortoriumokat készítek a gyerekek folyton ott sündörögnek és alig várják, hogy megtudják, milyen téma kerül most az edényekbe. Imádnak tündérkertet csinálni. Nem is a nagyon apró figurákkal, hanem amit ők is kézzel bele tudnak tenni. Néhány hozzávaló kell csak hozzá. Gyöngykavics, kicsit nagyobb kavicsok, virágföld, faszén, homok, zuzmó, moha, kis növények. És ami a legfőbb, miniatűr tárgyak!
Az alapanyagokat belerétegezzünk egy nagyobb üvegbe a következőképpen. Legalulra kerül a gyöngykavics, rá a nagyobbacska kavicsréteg, száraz zuzmó, faszén, virágföld. Ekkor kialakítjuk a tájat nagyobb kövekből szikla lesz, további földből domb. Erre kerülhet a moha és a végén a mini tárgyak, szereplők.

Ha most arra gondolsz, hogy ehhez túl sok minden kell és honnan szerezz most te szárított zuzmót és 3 maréknyi virágföldet, hogy ne álljon ott utána egy bontott zsák.... Tőlünk is vásárolhatsz Hortorium DIY csomagot. Egy üveg, és a belevalók. Valamint egy részletes útmutató a megvalósításhoz és a későbbi gondozásához.  Keressétek a Facebook boltunkban!