Az idei év legmenőbb kerti díszei Halloween-ra

Tudom, tudom, Magyarországon nincsen Halloween. Nálunk Mindenszentek és Halottak napja van. De miért is ne lehetne mindhárom. Annál is inkább, mert egymást követő napokra esnek. Szerintem jól megférhetnek egymás mellett.

A halloween eredete egészen a római időkre nyúlik vissza. Amikor a rómaiak elfoglalták a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területeit, a kelták ősi hagyományai keveredtek a rómaiak szokásaival. A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, amit napisten tiszteletére rendeztek és amelyik egyben az újév, valamit a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-án a napisten a halál és sötétség fogságába került, a halottak lelkei pedig ezen az éjjel vándoroltak a holtak birodalmába. Ez a hagyomány később keveredett több római ünneppel is, mint például a holtak emléknapjával (Felaria vagy Parentalia) és a gyümölcstermést köszöntő Ponoma-nap szokásaival. A kereszténység terjedésével ezek régi hagyományok nem merültek feledésbe, hanem részleteiben beépültek a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe. A hívők számára október utolsó napja jelentette a legvékonyabb választóvonalat a holtak és az élők világa között. Az ősi hiedelmek szerint az eltávozott lelkek ezen a napon kelnek útra és próbálnak meg visszatérni az élők világába. A hívek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamit különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól. Bizony.

De beszéljünk inkább arról, hogy a kertben, az udvaron vagy akár a balkonon milyen ötletes dekorációkat készíthetünk erre a napra!
A töklámpás faragása, festése már a kisujjunkban van, így arra nem pazarolnék betűt, de annyi más lehetőség van, amit kár volna kihagyni.
1.
BOKORSZÖRNY

Nem is gondolnátok, hogy mennyi rém lakik nálatok. Minden bokorban terem. Sőt, minden bokor azzá válhat. Elég két nagy szemet tenni rájuk. Nálunk nagyon bevált a tartós léggömb. Ezek jóval nagyobbak és vastagabbak, mint a hagyományos lufik. A fehérre csak pupillát kell pingálni és mehet is a bokrokra.
Az ötlet tovább tupírozható szájjal és egyéb rémségekkel.


2.
CSONTVÁZAK

Bárhol felbukkanhat a kertben, az sem baj, ha "szétszórt" kicsit.

3.
SZELLEMEK


Szellemet készíteni nem egy időt rabló feladat. A gyerekek is biztosan szívesen részt vesznek benne.

Egy bot/rúd, kis tömőanyag és némi borítás. Tömőanyagnak és buborékfóliát ajánlok,mert ha esik némi eső, az nem tudja megszívni magát, mint a textil és nem formátlanodik el.

4.
BOSZORKÁNYLÁBAK

Könnyebb elkészíteni,mint gondolnád.

Két darab, kb egy méteres csőszigetelésre használt polyfoam rúd kell hozzá, amire használt műanyag szatyrokból gyúrva vádlit és némi combizmot építünk szigszalag rögzítéssel. Erre már húzhatjuk is rá a színes harisnyanadrágot és illeszthetjük a cipellőket.

Vigyázat, függőséget okoz! Egy idő után mindenhonnan boszilábak lógnak majd.

5.
ÓRIÁS PÓK

Egy mosószeres flakonból és csőszigetelő polyfoamból gyorsan elkészül és kis súlya miatt felrakható bárhova.

6.
PÓKHÁLÓ

Egy póknak pókháló is kell.

A legegyszerűbb, ha a garázsajtóra szigetelő szalaggal "rajzolunk" egyet. aztán jöhetnek a pókok.

7.
AJTÓMÚMIA

Szellemmé változhat a garázsajtó.

De nem csak a garázsajtó remek dekorációs felület, hanem a bejárati ajtó is. Néhány guriga géz és már kész is.

8.
AJTÓDEKORÁCIÓ

Akinek a fentiek túl extrémek, de mégis szeretné, ha az érkezőket halloween-i hangulat fogadná, ragasszon pár tucat felreppenő denevért az ajtó köré.

Kartonpapír kell csak hozzá és gyurma ragasztó.
A minimál stílus kedvelőinek sem kell lemondani ezekről, hiszen néhány ág, tök és denevér és kész is a halloween-hez illő bejárat.

Nekem a személyes kedvencen akkor is ez.

De a kertészek egy külön kategória.
Küldjetek nekem további ötleteket, hátha más is kedvet kap egy kis bolondozásra a rémségek birodalmában!