5 dolog, amit megtehetsz az orchideáidért

Nem is olyan rég volt az az idő, amikor az orchideák még a luxus ne továbbjának számítottak. Szinte lehetetlen volt beszerezni őket, a tartásukról pedig alig volt itthoni tapasztalat.
Változott a világ. Hitted volna, hogy ma Magyarországon is termesztenek kereskedelmi célokra orchideát? Pedig igaz.

És alig akad olyan háztartás, ahol ne lenne egy-egy cseréppel belőle valamelyik ablakban. Többnyire a lepkeorchideákat kínálják lépten nyomon az üzletek. Azért lettek ezek a legnépszerűbbek,mert színpompás, dús virágzásukért nem kell túl nagy erőfeszítéseket tennünk. Elég néhány szabályt betartani és szinte folyamatos virágzással hálálják meg a gondoskodásunkat.

Ahhoz, hogy megtudjuk mit igényel egy növény ahhoz, hogy jól érezze magát, mindig vizsgáljuk meg, hogy az eredeti élőhelyén milyen körülmények között él. Egyszerűen csak azt kell lemásolnunk és már kész is.

A lepkeorchidea, vagy hivatalos nevén Phalaenopsis sp. Dél-Kelet Ázsia esőerdeiben, a fák koronaszintjén lóg az ágakról, gyökere nem csatlakozik a talajhoz, így a szükséges tápanyagot is a levegő párájából veszi fel. A hibridizációnak köszönhetően az itthon kapható pilleorchideák azért ennél jobban alkalmazkodtak már a szobanövény léthez, nem kell dzsungellé változtatni miattuk a lakást.

1. Sose tegyük tűző napra!
A szűrt fényt kedveli (ugye, a fák közt azt kapná a vadonban), levelei könnyen megégnek, ha déli ablakba tesszük. Ugyanakkor egy sötét sarokban, siralmas fényviszonyok mellett is biztos a pusztulásuk.

2. Kevés vizet adjunk!
Elég, ha az orchidea cserepében magas a páratartalom, nem kell a lakást gőzkabinná varázsolni. De sose álljon benne vagy alatta pangó víz! Én, személy szerint egy erre rendszeresített kupicával öntözök. Két hetente egy feles bőven elég nekik.

3. Tartsuk fényben a gyökereket!
Biztosan észrevetted már, hogy az orchideákat átlátszó cserépben kínálják. Nem véletlenül. Megint csak gondolj a természetes élőhelyére. Szüksége van fényre.

4. Adjunk neki tápanyagot!
 Ha egy kis mohát teszünk az ültetőközeg tetejére, akkor az öntözés hatására mindig lesz annyi éppen lebomló növényi rész, ami elégséges tápanyagutánpótlást biztosít. Illetve ott vannak az orchideák számára kifejlesztett tápoldatok, de bánjunk vele csínján! Ne felejtsük el, hogy a természetes élőhelyén sincs ellátva tápanyagbőséggel. A túl sok az ellenkező hatást váltja ki.

Levirágzás után pedig hagyjuk egy kicsit békén az orchideánkat. A virág szárát hagyjuk beszáradásig a növényen. Ha elegendő tápanyag tartalékkal rendelkezik, akkor be sem fog száradni teljesen, hanem az alsó harmadban elágazik és máris új virágbimbókat hoz majd. Az első bimbó megjelenéséig ne tápoldatozzuk!

5. Óvjuk az egészségét!
Ezt elsősorban a helyes tápanyag utánpótlással tudjuk biztosítani. Pont úgy,mint az embereknél, egy egészséges, jó karban lévő szervezet nehezebben betegszik meg. A folyton párás mikroklíma kedvez a gombabetegségeknek. Ezek elterjedését megelőzhetjük, ha átültetéskor a cserepet fele részben faszénnel töltjük fel. A természetes szén rengeteg káros anyagot megköt és a gombák sem kedvelnek rajta időzni. Bónuszként ráadásul ásványi anyagok is oldódnak belőle.

Nehéz ellenállni nekik egészen addig, amíg végtelen színkombinációk mindegyikét begyűjtötted már vagy megtelt az az ablakpárkány, ami alkalmas a tartásukra.

Aztán ajándékba még mindig viheted és hogy valami egyedi is legyen benne, beletehetjük egy hortoriumba is. Ott aztán nem lesz gond a párásítás,mert az üvegedény gondoskodik róla.

A többi ablakodba pedig mehet a gondozásmentes hortorium.

Nézd meg őket weboldalunkon!