A 7+1 túlélő növény az irodában

Te sem szereted, ha egész munkaidő alatt csak a lehangoló, irodai berendezést kell bámulnod? Vagyunk így ezzel egy páran. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy itt, a számítógép előtt keveset kell ülnöm, jobbára vagy kint vagyok egy kertben vagy éppen egy kertet teszek egy edénybe. De mit tehet, akinek nem ez a sors jutott?


Biztosan te is megpróbálod egy kicsit a saját ízlésedre formálni azt a mikrokörnyezetet, ahol ilyen sok időt töltesz. Mivel belső igényünk van a természet közelségére, még ha ezt az urbanizáció igyekszik is elnyomni, ezért pár szobanövénytől biztosan jobban érzed magad te is.
Igen ám, de ezek a helyiségek nem nagyon alkalmasak a növények számára. Vagy nagyon kevés a természetes fény, vagy nagyon száraz a levegő. Esetleg mindkettő.
Nézzük meg, hogy ezek ellenére milyen szobanövények jöhetnek szóba a hangulatunk javítására?


1. Sansavieria sp.
Ahogy gyerek korunk óta ismerjük, az anyósnyelv. Igen, tudom, az a korszak ugrik be róla, amikor még a pöttyös celofánba csomagolt, cirmos szegfű alternatívája volt a virágajándékozáskor.
Bocsássunk meg neki ezért, hiszen igen dekoratív, igénytelen, az elégtelen fényviszonyokat remekül toleráló faj.

2. Spatyphyllum wallisii
Azaz a vitorlavirág. Még a legádázabb antinövénylocsolókat is túléli. Ugyanis a hervadópont (amikor kókadni kezdenek a levelek) után napokkal meglocsolva is újra életre kel. Sőt, virágzik is.

3. Philodendron sp.
Számos fajtája van. Kis levelű, nagy levelű, csüngő, tarka, minden. Strapabíró és szép.

4. Ficus sp.
A fikusz bárhol életben marad. Biztosan jobb körülményeket tudsz neki biztosítani, mint a plázák folyósóin van, ahova előszeretettel tesznek Ficus benjaminákat, mert nincs még egy olyan fává növeszthető növény, ami azt túlélné.

5. Aloe sp.
Ha mégsem győztelek meg a Sansavieriával kapcsolatban, akkor válassz aloét! Figyelem! Nem mindegyik belseje jó megfázás ellen!

6. Dracena sp.
Szerintem nincs iroda ma Magyarországon, ahol ne lenne legalább egy belőle. Egyetlen ellensége van, a takarító néni. A túlöntözést ugyanis nem viseli el. Azon kívül viszont mindent.

7. Zamioculas zamiofolia
Az Joly Joker. Időnként nem hiszem el, hogy nem műanyagból van. Annyira bírja a fénytelenséget, a huzatot, a szárazságot, bármit. Attól tartok, hogy még az unalmas megbeszéléseket is élvezi.

+1 Hortorium
Ha nem találtál a fenitek között kedvedre valót vagy nem éred be egy egyszerű, cserepes növénnyel, akkor válaszd a hortoriumot! Havonta egyszer kell csak megöntözni (ha gondozásmenteset kérsz, úgy akkor sem) és nem csak egy szobanövényt, hanem egy tájrészletet kapsz vele.