GY.I.K.


Hogy mi a hortorium? Honnan jött az ötlet? Kinek készül? Honnan veszem a témákat? Miért azokat a növényeket ültetem bele, amiket?

Megannyi kérdés, amit az elmúlt hónapokban feltettek nekem azok, akik először látták a hortoriumokat.

Egyikre sem tudok röviden válaszolni, így érett meg bennem a gondolat, hogy elindítom ezt az oldalt, ahol sorra tudok venni mindent.

Ha az alábbiakon kívül bármilyen kérdés felmerülne benned, kérlek, tedd fel az elérhetőségeink valamelyikén!

  • Mi is a hortorium műfaj?

Terráriumról biztosan hallottatok. Üvegből készül és abban laknak a hüllők, esetleg a hörcsög. A lényeg, hogy a terráriumnak mindig van állat lakója. is.

Aztán van a florárium. A flóra kifejezés mutatja, hogy abban bizony növények vannak. Igen, de semmi más. Biztosan láttatok már palackkertet, amikor egy jókora demizsonbelsőbe hosszú csipeszek segítségével beleültetnek páfrányokat és azok dugóval lezárva is hosszú évekig vígan növekednek, dzsungellé változtatva a palackot.

Nos, ezek közül mindegyikre hasonlít egy kicsit a hortorium, de ez mégis valami egészen más.

A hortoriumokban növények élnek. Semmi hüllő, semmi pók (brr!), nulla hörcsög. De a növényeken kívül vannak benne sziklák, tavak, folyók, épületek, emberek, miniatűr tárgyak.

A kerteket (erre utal a hortus szótő) belevarázsolom az üvegedényekbe, azok hangulatával együtt. Leginkább egy három dimenziós fotóhoz hasonlít. Benne van a táj, benne van a megörökített élmény, az átélt hangulat egyaránt.

  • Milyen elemekkel lehet berendezni a hortoriumot?

A honlapot, webes boltfelületi megjelenéseket látva rengetegszer kérdezitek, hogy csak ezek vannak vagy mást is lehet bele tenni? Azt kell, hogy mondjam, hogy a hortoriumok elenyésző része az, amit készen, értékesítő felületről adunk el. A legtöbb olyan, hogy jön a megkeresés, látta a honlapon valamelyik témát és pont olyat szeretne, csak egészen mást.

Ilyenkor elindulunk egy alapötlettel.

Ilyen volt például egy lokálpatrióta barátom a pécsi téma elképzelésével. Legyen valami nagyon pécsi! Hát persze. Mi sem egyszerűbb. De nem turistaként akarta Pécset látni. Ne legyen dzsámi, ne legyen bazilika! A szőlőskertek, a hangulatos utcák világát szerette volna viszontlátni. A szőlő imitálására nem találtam alkalmas növényt abban az 5 literes üvegbe tehető méretben, ami a rendelkezésemre állt, mint maximális űrtartalom. De eszembe jutott, hogy ő egy ideig a Tettye alatt lakott és az a környék kedves lehet neki. Így is volt. Belekerült a hortoriumába a tettyei rom, a Havi-hegyi templom a kereszttel és egy macskaköves, kandeláberes utcarészlet. Együtt ötleteltünk, én csak hozzátettem azt a szakmai tudást, amivel egy élő, fenntartható ugyanakkor mutatós hortorium születhetett.

Amikor ajándéknak szánja valaki a hortoriumot, akkor sokkal kreatívabbnak kell lennem. Ilyenkor tényleg csak egy-két morzsából építkezhetek. Például 50. szülinapra egy hölgynek, aki imádja a fehér tulipánt és kedves helye az orfűi tó partja. Ilyenkor az én fantáziámra bízza a megrendelő az egészet. A visszajelzés szerint sikerült nem csak meglepetést, de örömet is okozni a megajándékozottnak.

De olyan is előfordult, hogy egy, a megrendelő szívének kedves üveget kellett felhasználnom. Csupán annyi kikötése volt, hogy elmondta, hogy a terasz asztalra szeretné tenni.

Minden igényre van megoldás. Az a legszebb része a hortorium készítésnek, hogy nincs két egyforma darab. Mindegyik egyedi elképzelés alapján készül. A ti emlékeitek, vágyaitok kerülnek bele, így igazán a tiétek.

  • Honnan tudom, mennyibe fog kerülni?

Minden megrendeléskor egy tervezési folyamat kezdődik, melynek során átbeszéljük, hogy milyen méretű és formájú üvegbe készítsem a hortoriumot, milyen miniatűr kiegészítők kapjanak helyet benne és mindezt hol, miként tudod átvenni? Ezek ismeretében tudom a végső árat kikalkulálni, amit természetesen a megrendelőnek jóvá kell hagynia mielőtt belevágunk a kivitelezésbe.

Előfordult olyan is, hogy egy adott fix keretösszegből kellett gazdálkodnom. A megrendelő ezt az összeget szánta ajándékozásra, ezen kívül csak a hortorium témáját határozta meg.

  • Mennyivel előbb kell megrendelnem, hogy elkészüljön egy adott eseményre?

Ez összetett kérdés. Az egyszerűbb hortoriumok néhány óra alatt elkészülnek. Viszont ha miniatűr elemeket kell hozzá készítenem, akkor csak a tárgyak több napig száradnak a különféle ragasztók és festékeke alatt. Szóval, ha ajándéknak szánod, akkor jó, ha 1-2 héttel az átadás előtt felveszed velem a kapcsolatot. Speciális esetekben ennél tovább is elhúzódhat. Például 4 hétig vártunk egyszer egy pár centis jógázó hölgyre, amíg a gyártó elkészítette csak nekünk.

  • Hogyan tudod kifizetni a megrendelt portékát?

Ha az átvételi pontok egyikén veszed át, akkor természetesen ott és akkor, készpénzben vagy bankkártyával, ahogy az adott üzlet működése lehetővé teszi.

Ha házhoz postázva kéred, akkor több megoldás lehetséges. Vagy előreutalással rendezed a postázással terhelt vételárat vagy csak neked feltöltjük a terméket a Meska.hu-n lévő boltunkba, ahol akár bankkártyával vagy Barion utalással is rendezheted a számlát.

  • Hogyan tudom átvenni a hortoriumomat?

Ez a megrendelt hortorium típusától függ.

Az élő hortoriumok sajnos nem tolerálják a csomagszállítók által biztosított körülményeket (értsd a válogató gépsorokat, dobálást, felborulást ) ezért átvételi pontokat biztosítunk az országban, hogy sérülésmentesen kerüljön hozzád a termék.

A másik megoldás, ha gondozásmentes hortoriumot kérsz. Mivel abban szárított, speciálisan stabilizált növények vannak, valamint tökéletesen élethű növényutánzatok, ezért azokat olyan módon tudom a hortoriumokba rögzíteni, ami lehetővé teszi bármilyen szállításukat.

Sokan félnek tőle, hogy az üvegek esetleg eltörnek, mire kézhez kapják a csomagot, de ettől nem kell tartani. A legtöbb üvegünk egy olasz üvegmanufaktúrától érkezik, ugyanazzal a futárcéggel, amelyik gondjára mi is bízzuk a kész műveket. Ugyanolyan törésbiztos csomagolásban. A hozzánk tartó utat már egyszer kibírta. Így nyugodt szívvel küldjük tovább némi tartalommal töltve.

  • Hogyan kell ezt életben tartani?

Ne ess pánikba, a hortorium gondozása pofonegyszerű. A páfrányok, mohák és egyéb árnyéktűrő növények, amiket használok nem sértődősek. A kaktuszfélék meg aztán pláne nem. Nem kell nagy kertbarátnak lenned, hogy megoldd ezt a feladatot.

Nem csak azért készülnek a hortoriumok üveg edényekbe, hogy minden részlet jól látható legyen, bár ez is nagyon fontos szempont, hanem azért is, mert a zárt üvegekben egy olyan mikroklíma alakul ki, ami minimális emberi beavatkozás mellett is hosszú távra kedvező életkörülményeket teremt a benne lévő növények számára.

Minden megvásárolt hortorium mellé adok egy kezelési útmutatót, amiben részletesen leírom, hogy mi a teendő? Ezt letöltheted innen is, ha esetleg elkutyultad volna valahova, bár az veled ugyanúgy nem szokott megesni, mint velem sem, ugye? Maradjunk annyiban, ha beleesett a fekete lyukba, amiből legalább egy van a lakásban.

Végső megoldás pedig, ha teljesen be volnál oltva növénygondozás ellen, ha gondozásmentes hortoriumot választasz magadnak. Az bizony az idők végezetéig ugyanúgy fog kinézni, ha betartasz néhány egyszerű utasítást. Nem teszed ki tartós UV sugárzásnak, fagynak és nem állsz rá autóval.